resepi : Anita Daniel's Kitchen
Bahan-bahan :
===========
300gm -> Daging ayam bahagian dada / mana2 bahagian tanpa tulang
1 -> biji bawang besar
2 -> ulas bawang putih
2 -> biji telur
2 -> Sudu mayonnaise
lada hitam (optional)
serbuk lada putih (optional)
cheese (optional) ...Sya Isi mozarella cheese dgn cheddar cheese
serbuk oregano / thyme / rosemary (optional)
carrot 1 batang potong kecil Dan blender halus
Brokoli blender halus....anggaran
Bunga kobis @ cauliflower potong Dan blender halus...anggaran
tepung ubi 2 sudu
garam secubit atau secukup rasa
plastik wrap / aluminium foil / daun kunyit / daun pisang – boleh guna plastik aiskrim juga.
Cara-caranya :
==========
-> kisar daging ayam bersama bawang, bawang putih, lada hitam dan carrot. guna food processor mudah, kalau tak ada food processor's bole guna blender sedikit demi sedikit.
-> Masukkan kedalam mangkuk.
-> tambahkan garam, telur,mayonnaise,serbuk lada putih dan tepung. Gaul sebati.
-> bentukkan bulat dan leperkan. isi cheese di atasnya.
-> Yg sayur sayuran pula resepi Sama jugak hanya tambah sayuran slepas blender ayam masukkan sayuran tadi Dan gulung bole isi cheese ..amat sesuai utk Anak yg tidak mkn sayur
-> Gulung menggunakan plastik wrap / aluminium foil / daun kunyit/ daun pisang. Ikat kedua2 hujung dengan benang / getah. – dan masukkan sikit2 adunan sampai separuh plastik, padat2kan dan ikat.
-> Jika bungkus menggunakan aluminum foil / daun boleh terus rebus atau kukus.
-> Jika guna plastik wrap bekukan dahulu 4 jam atau semalamam untuk dapatkan bentuk sosej tu. Bila dah beku, buka plastik tadi baru rebus / kukus. * Jangan rebus dengan plastik untuk mengelakkan bahan kimia pada plastik tu memudaratkan kita pulak. SAya suka kukus kerana ingin mengekalkan rasa manis Daging ayam
-> Dah siap rebus/kukus boleh simpan dalam freezer. Bila2 nak makan bolehlah goreng atau bakar. Memang senang & sedap. Tanpa pengawet yang memudaratkan. Kalau tak nak letak cheese pun boleh, gulung je terus.
No comments:
Post a Comment