Bahan Potato Wedges
---------------------------
Kentang
Garam
Pati Ayam
Tepung gandum
Serbuk Lada Hitam
Bahan Sos Cheesy
-----------------------
Butter -> 3-4 sudu makan
Susu segar / susu cair -> 250ml
Tepung gandum -> 2 sudu
Pati ayam -> 1 kiub
Cheesedale (ikut suka brand) -> 6 keping
sedikit serbuk lada hitam dan lada putih
sedikit pewarna kuning untuk menambah warna pada cheese sos
Cara buat :
-------------
1. Rebus kentang dalam air panas selama 2 minit. Jgn masak lama nanti kentang akan lembik bila digoreng.
- Potong kentang berbentuk wedges seperti potongan kentang KFC. Nak buang kulit pun boleh xnak buang kulit pun bole. Tak buang kulit lagi sedap dan ranggup.
2. Angkat dan toskan kentang yang telah direbus tadi. Biarkan sejuk seketika.
- Kemudian,gaulkan garam dan pati ayam bersama kentang
- Lepas tu salut kentang dengan tepung gandum dan lada hitam (tepung dan Lada hitam digaul bersama)
3. Panaskan minyak dalam kuali. Minyak mestilah boleh menenggelamkan kentang-kentang itu nanti.
- Goreng wedges tadi dalam kuali sehingga warna agak keperangan dan angkat.
4. Sementara itu, buatkan sos cheesy pula.
- Panaskan butter hingga cair, masukkan susu, tepung gandum, dan kacau sentiasa sehingga tepung sebati.
- Masukkan pula kepingan chesse, kiub pati ayam dan serbuk lada. Boleh masukkan sedikit pewarna jika anda mahu.
- Kacau sebati hingga masak.sos jgn terlalu pekat atau terlalu cair. Bole disimpan dlm peti sejuk didalm bekas yg bertutup rapat.
No comments:
Post a Comment